Emekli Maaşlarında Kök Maaş Artışları İçin Şekillenen 3 Formül: Beklenen Yükselişlerle Emekliler İçin Müjdeli Gelişme

Nisan, Mayıs ve Haziran ayları boyunca açıklanan enflasyon rakamları, Temmuz ayındaki emekli ve memur maaşları için belirleyici olacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyon oranı, Temmuz zammının netleşmesinde önemli bir rol oynayacak.

TEMMUZ ZAMMI İLE İLGİLİ 3 DÜZENLEME

Ocak 2024’ün ikinci yarısında gerçekleşecek olan zamlar, SSK ve Bağ-Kur emeklilerini, memurları ve memur emeklilerini etkileyecek. En düşük emekli maaşı 10.000 TL olarak belirlenirken, en düşük memur maaşı ise 32.860 TL seviyesine yükselecek.

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMINDA HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?

SSK ve Bağ-Kur emekli zamları yılda iki kez, Ocak ve Temmuz dönemlerinde gerçekleşiyor. Bu zamların belirlenmesinde ise 6 aylık enflasyon rakamları doğrudan etkili oluyor. Son dönemde enflasyon rakamlarına ek olarak refah payı da veriliyor.

Memurlar ve memur emeklileri de yılda iki kez zam alıyorlar. Enflasyon farkı, önceki toplu sözleşme zammının üzerine eklenerek belirleniyor ve ardından yeni toplu sözleşme zammı hesaplanıyor.

TEMMUZ ZAMMI BEKLENTİLERİ

Merkez Bankası’nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, Temmuz zammı beklentileri şu şekilde:

– 6 aylık enflasyon beklentisi: Yüzde 25,47
– SSK, Bağ-Kur emekli zammı beklentisi: Yüzde 25,47
– Memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 10
– Memur enflasyon farkı beklentisi: Yüzde 9,10
– Memur zammı beklentisi: Yüzde 20,01

Temmuz zammı sonrasında en düşük memur maaşı 39.000 TL’yi, en düşük memur emeklisi maaşı ise 17.500 TL’yi geçecek. Ayrıca, 6 aylık enflasyon oranına bağlı olarak en düşük emekli maaşı 12.500 TL’yi aşabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir